BIOGRAFIE

"Haar verfijnde muzikaliteit, edele voordracht en oprechte toewijding aan de muziek maken haar spel aantrekkelijk."

– Dmitri Bashkirov

De jonge pianiste Éva Szalai is geboren in Boedapest. Al vroeg sleepte zij belangrijke prijzen in de  wacht: op 17-jarige leeftijd behaalde zij de Grand Prix van het Hongaarse Nationale Kamermuziek Concours, het jaar daarop de Grand Prix van het Nationale Pianoconcours. Bij het 6e Internationale Adilia Alieva Concours won zij de eerste prijs én de speciale prijs voor de meest poëtische uitvoering. Daarnaast won zij de Grand Prix van het 3e Internationale Alain Marinaro Concours en, in 2016, de eerste prijs tijdens het Semper Music International Pianoconcours in Italië.

 

Éva Szalai trad op in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Hongarije, Israël, Italië, Spanje en in de Verenigde Staten. Zij soleerde in pianoconcerten van Bach, Mozart,  Beethoven, Chopin, Liszt en Rachmaninov met orkesten als de Young Artists of Moscow  (dirigent Vladimir Ryzhaev), het Collegium Mediterranée in Frankrijk (dirigent Daniel Tosi) en het Szeged Symfonieorkest in Hongarije (dirigent Stefano Trasimeni). Met het Nederlandse Matangi Kwartet speelde zij het Eerste Pianoconcert van Chopin. Zij trad op in aanwezigheid van leden van het Koninklijk Huis.

 

Éva studeerde aan de Franz Liszt Muziekacademie in Boedapest, waar zij in 2011 haar Master diploma behaalde met de hoogste onderscheiding. Hierna zette zij haar studie voort bij Dmitri Bashkirov aan de Koningin Sofia Hogeschool voor Muziek in Madrid en bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

 

Masterclassen volgde Éva bij o.a. Menahem Pressler, Joaquín Achúcarro, Michel Dalberto, Aquiles Delle Vigne, Geoffrey Madge, Anne Queffélec, Tamás Ungár en Mikhail Voskresensky. In de zomer van 2014 was zij beursstudente aan de Piano Texas International Festival and Academy in Fort Worth (VS), waar zij studeerde bij José Feghali, Yoheved Kaplinsky en Hung-Kuan Chen en tevens optrad.

In 2017 begon ze haar doctorale studie in piano (DLA) aan de Franz Liszt Muziekacademie in Boedapest, het onderwerp van haar onderzoek is de Chopin-interpretatie van Alfred Cortot.

 

© 2016 by ÉVA SZALAI

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now